+36 30 542 7641           info@abulaf.hu

A Pantone színskála – és az ÉV SZÍNE

A Pantone színskála egy több ezer színt és árnyalatot pontosan definiáló egységes rendszer, mely használata garantálja a végtermék (akár design, akár divat, akár nyodatermék) pontos színét.

A Pantone vállalat valamikor nyomdaipari cégként indult. Egy alkalmazottjuk a kémiatudását felhasználva rendszerezte és egységesítette a cég festékeit, tintáit. Ez az alkalmazott később, már tulajdonosként, kifejlesztette a Pantone Illesztő Rendszert (Pantone Matching System – PMS), a Pantone színskálát, ezzel nagyon hasznos, sőt szinte elengedhetetlen eszközt adva a nyomdaiparnak (és tervezőknek).

A Pantone színskála rengeteg színt (és árnyalatot) tartalmaz, egy speciális kóddal definiálva azokat (ha kíváncsi vagy, hogy hogyan, erről olvashatsz itt).

A nyomdaipar viszont a CMYK színtér szerint azonosítja a színeket. (A CMYK eljárás négy színből – a cián, a bíbor, a sárga és a fekete – állítja össze a színeket). A Pantone rendszer 1114 direkt színét nem lehet szimulálni CMYK eljárás során, de 13 alap festék (a feketével együtt 14) keverve speciálisan előállítható. (A színek kategorizálásáról olvashatsz itt.)

Az ÉV SZÍNE

A Pantone 2010 óta minden évben kiadja a következő év színét. Hogy melyik legyen az, arról a Pantone Institute of Color képviselői döntenek. A színnek minden esetben kapcsolódnia kell valamilyen módon az adott évhez. A kiválasztott szín lesz aztán a meghatározó a divatipartól a lakberendezésen át, egészen a nyomda- és grafikai iparig mindenhol. A választásukat a Pantone View-ban teszik közzé.

A Pantone Institute of Color munkatársai saját bevallásuk szerint egész évben követik, melyik a leghasználtabb, leginkább terjedő szín a világon a divat, a design, a művészetek stb. területén, és kizárólag a megfigyeléseik és megérzéseik alapján döntenek.

A 2022-es év színe a Very Peri névre keresztelt PANTONE 17-3938 kékeslila lett:

A korábbi színek: