+36 30 542 7641           info@abulaf.hu

Lorem ipsum vagy Lórum ipse?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec maximus quam ac eros tempor, et lobortis nibh tristique. Vivamus a ullamcorper neque, in rutrum arcu. Pellentesque ultrices tempor nisi, ut elementum purus iaculis non. Ut vulputate dolor vel tortor varius, in sagittis eros convallis. Curabitur euismod, tortor in porta lacinia, enim felis iaculis ante, ac tincidunt est risus non urna. Aenean ut nulla nulla. Curabitur varius tempus sapien. Pellentesque a odio ut purus bibendum maximus eu ac elit. Vestibulum dignissim tellus eget enim bibendum, in accumsan tortor tincidunt. Donec hendrerit orci nec risus tincidunt, ac rhoncus dolor eleifend. Phasellus cursus lacus sed dignissim interdum.

Lórum ipse olyan borzasztóan baros gazagyság, ami pályka nélkül nem tikoroz megfelelően. Minél jobban bólintnak, annál biztosabban tudják csavanyítnia (azaz terálnia), szord turza hangolhat. Ezért, ha az ária érked vagy terál falkozás közben, ez inkább azt fankózja, hogy a hiákhoz hasonlóan rigálna bólintnia. Hatlabályosnak csak akkor mesztő az ilyen bakaj, ha feltűnően sokszor mást bólint ki a kásonyosak helyett. Azok az áriák, akikről esetleg baráng (szegség szóval dönköző) nodása szegít fel, a dikáktól szeli rüstöt közgeznek” (lemet hara, ragyás viszta, 56-57). Bartot 1997-ben ledézte a külés, tehát ez azt fankózja, hogy a pintehes – a pirhalokra bédelt turzák – ellenére még mindig szándozik a kerítményben 1978 „báráns fluksza”.

Mi a LOREM IPSUM?

A Lorem ipsum egy olyan összefüggő, összekevert latin szavakból álló értelmetlen szöveg, amelyet helykitöltésre használunk addig, amíg a végleges – honlap, brossúra, szórólap stb. – szövegeink nem állnak készen. Azért szoktak helyettesítő szöveget használni, mert a betű típusa, vastagsága, elhelyezkedése jól szemlélteti, milyen lesz majd az összhatás – és haladhat a munka, nem kell várni a szövegíróra.

A tervezők a gyorsabb haladás mellett azért is szeretik a lorem ipsum használatát, mert érzékeltetni lehet a szemlélővel a grafikai megjelenést anélkül, hogy az értelmes szöveg elvonná a figyelmet a külalakról.

Mindezek valóban komoly érvek a használatra vonatkozóan, de nem árt megfontolni két dolgot:

1.Mindenfajta szövegekkel dolgozó design terv nagyban függ a szövegek hosszától, tagoltságától, ezért nagyon ajánlott már előre ezeket megírni – ha nem is teljes pontossággal, de jó idejekorán tudni, hogy csak egy bekezdés, egy címsor, vagy esetleg címsorból és három bekezdésből álló szöveg kerül-e egy adott helyre.

2. Ha a design magyar (vagy nem csak latin karaktereket használó) nyelvű, a latintól eltérő karakterek is megjelennek majd benne, ill. a betűk gyakorisága is igen eltérő. ha tehát „valósághűbb” látványra törekszünk már a tervezéskor, meg lehet fontolni a magyarított Lórum ipse használatát – bár ez némileg valóban elvonja a figyelmet a látványról. Ennek szemléltetésére törekedtem a fenti két bekezdés egymás mellé helyezésekor, de nézd meg ugyanezt két webdesign terven is:

Lorem ipsum használata weboldalon

A Lórum ipse generátort itt érheted el.


* A Lorem ipsum szöveg a közhiedelemmel ellentétben nem „teljesen” halandzsa: A szöveget Cicero De finibus bonorum et malorum („A legfőbb jóról és rosszról”) című műve néhány bekezdésének összekevert szavaiból alakították ki.