+36 30 542 7641           info@abulaf.hu

Mire lesz szükség, ha honlapindítás mellett döntesz?

Ha honlapindítás mellett döntöttél (jól tetted), biztosan szükséged lesz a következőkre:

Domain név

A domain név az a név, ahogyan az interneten megjelensz, az azonosításodra szolgál. Ez az én esetemben „abulaf.hu”. Ebből generáljuk az URL címet, ami a böngészőben a kereső mezőben lesz látható: https://abulaf.hu.

A jó domain név:

  • egyedi, és lehetőség szerint utal a tevékenységre
  • rövid
  • ne legyenek benne speciális karakterek (%, !, $ stb.) – formai követelmények itt.
  • könnyen megjegyezhető
  • nem könnyen keverhető a konkurrencia domain neveivel

A domain név egyedi, nem lehet belőle kettő. Hogy melyik foglalt, melyik szabad, itt ellenőrizheted.

Attól függően, hogy hol működsz, különböző végződéseket választhatsz – Magyarországon a „.hu” a megszokott, ettől függetlenül lehetőség van „.eu” vagy „.com”, vagy bármi más választására is. (Végül is, ha egy domain nevet nagyon szeretnél, és az a „.hu” végződéssel már foglalt, választhatsz más kiterjesztést is.)

Megoszlanak a vélemények arról, érdemes-e a cégnévnek szerepelni a domain névben is – ha egyedi a neved, választhatod ezt a megoldást is.

A domain név választásakor érdemes a potenciális célcsoport fejével gondolkodni – mi lesz az, amire keres, amikor azt szeretnénk, hogy minket – és pont minket – találjon meg? Érdemes néhány verziót letesztelni előre: mondd el különböző korosztályú / képzettségű ismerősödnek, akik ítéletében bízol, kérdezd meg, egyértelmű-e, hogy mit takar a domain név?  

Tárhely

A domain név önmagában nem jelent működőképes dolgot, ez tulajdonképpen csupán egy névhasználati jog. A tárhely az a hely, ahol a honlap fájljai fizikailag megtalálhatók. Itt lesz a legtöbb kép, tartalom stb. forrása.

Elméletileg ez akár lehetne a saját géped is, azonban ez biztonsági, fejlettségi stb. szempontból nem valószínű, hogy jó megoldás.

Technikailag a webtárhely alapvetően egy számítógép egy részének vagy egészének bérlését jelenti (úgynevezett „szervernek”), és ennek a szervernek a kapacitását használjuk a weboldal futtatásához.

A szükséges tárhely méretet érdemes végiggondolni:

  • honlaptípus (céges, blog, webshop, stb.)
  • mekkora lesz egy átlagos oldal
  • milyen típusú tartalmat szeretnénk elhelyezni (szöveg, kép, video, stb…)
  • mennyi egyedi weboldal lesz?

Általában egy-egy tárhely szolgáltató különböző méretű csomagokat kínál – a honlap tulajdonosnak érdemes eldöntenie, mit választ, természetesen a honlap készítője tud ebben segíteni. (Bővíteni mindig lehet, hiszen ez a szolgáltató érdeke – ne kezdjük rögtön a legnagyobbal, ha nem muszáj 😊)

2022-től a webtárhely egyik új, és népszerűbb típusa a felhőtárhely. A felhőalapú tárhelyszolgáltatással a felhőszolgáltató egy hatalmas szerverhálózaton („a felhő”) osztja le az erőforrásokat a webhelyhez.

A legnagyobb tárhelyszolgáltatók közül néhányan használják ezt a megoldást, pl. a Google Cloud Platform-ot, az Amazon Web Services-t (AWS), a Microsoft Azure-t stb.

Email cím

Ha megvan a domain név, nagyon hasznos, és növeli a honlaptulajdonos „respect”-jét, ha saját email címet használ (kiss.janos@domainnev.hu), és ez jelenik majd meg a honlapon. De emellett néhány nagyon hasznos szolgáltatás miatt biztosan szükség lesz egy „@gmail.com” végződésű email címre is (különböző biztonsági mentések, statisztikai mérések stb.)

Honlap készítés

  • designer
  • programozó
  • SEO szekértő
  • karbantartó

Ha a honlaptulajdonos nem maga építi a honlapot, kihez forduljon?

A honlapkészítés különböző kisebb tevékenységekre bomlik, ezekre külön-külön szakosodott vállalkozókat is lehet találni. Sokszor egy-egy vállalkozás valamennyi itt felsorolt tevékenységet végzi – erre nagyon fontos rákérdezni.

A designer készít arculattervet, honlaptervet (reszponzív!!) válasz/javasol képeket stb. Ennek alapján dolgozik a programozó.

A SEO az az alap, ami segít abban, hogy a kereső motorok (pl. a google) megtalálja és rangsorolja a honlapunkat. A SEO abban segíthet, hogy már a honlap építésekor előre gondolkodjunk, milyen szavakat, tartalmakat érdemes használni, minden fontos elem legyen SEO szempontból „felcimkézve) stb.

A karbantartás nagyon fontos feladat – a frissítések, a látogatási statisztikák, új igények, vásárlói (felhasználói) visszajelzések alapján történő módosítások elengedhetetlenek. Ezt általában a honlap készítője el szokta vállalni – de erről is érdemes előre egyeztetni.

Mindenképp fontosnak gondolom azt, hogy a domain név és a tárhely előfizetője a honlap tulajdonosa legyen, ne a webfejlesztő. Ez általában rendszeresen ismétlődő fizetést igényel, csak bonyolítja a helyzetet, ha a számlák nem a honlap tulajdonosához érkeznek.