+36 30 542 7641           info@abulaf.hu

Civil szervezetek honlapjairól

A KSH adatai szerint 2020-ban Magyarországon több, mint 60000 nonprofit szervezet működött. Nagy részük civil szervezet, kisebb hányada pedig nonprofit vállalkozás volt. Sajnos egészen biztos, hogy sok civil szervezetnek nincs honlapja – ezzel hatalmas hátrányba hozva saját magukat.

Egészen biztos, hogy egy civil szervezetnek számtalan lehetősége van a tevékenysége ismertté tételére, adományok gyűjtésére. Működnek nonprofit kezdeményezések, mint pl. a NIOK Alapítvány 1%-os kereső oldala vagy az adjukossze.hu oldal, léteznek más gyűjtő oldalak is, de biztos vagy-e benne, hogy a sok között Terád is rádtalálnak?

Sok szervezetnek – ha nagy, ha ismert – nincs szüksége különösebb kampányra, hogy tudják, mit csinál, nincs szüksége az adóbevallás időszakában vagy egy-egy konkrét célkitűzéskor arra, hogy kampányt indítson, de a többségre ez nem jellemző.

Néhány érv amellett, hogy mire lehet jó egy civil szervezetnek egy honlap:

  • Hiteles információforrás a tevékenységről; naprakész, követhető, ellenőrizhető. Bármilyen (Facebook, sajtó, stb.) kapmány során lehetőség van arra, hogy az érdeklődőket ide vezessük – ráadásul a kapmányok sikeressége a honlapok látogatottságán elég jól mérhető.
  • Sok szervezetnek időszakos projektjei vannak – sokszor követelmény a támogató részéről a weboldal (akár több nyelvű) létrehozása, karbantartása. Ehhez társulhat különféle közösségi oldalakon csoportok kialakítása stb. is.
  • sokan nem célzottan adományoznak pl. az adófelajánlás időszakában, hanem annak adnak, akiről többet hallanak, vagy akinek a tevékenysége jól látható. Hacsak nem érintett vagy speciálisan elkötelezett az adományozni akaró egy ügy mellett, akkor keresgél, és bizony ilyenkor nagyon jó, ha Rád talál.
  • nem valószínű, hogy ha valahol hallottak Rólad, megjegyezték az adataidat; keresőben rákeresnek, és valószínűleg a NAV listában meg is találnak – de vajon be tudnak azonosítani? Van rengeteg állatmenhely, sportegyesület, ismeretterjesztéssel, környezetvédelemmel foglalkozó szervezet stb… És az adataidra külön kell keresgélni – ez már olyan sokáig is eltarthat, hogy sokan feladják az utánajárást. (A Forbes szerint „évről évre egyre kevesebben rendelkeznek ugyanis adójuk egy százalékáról, és jelenleg mindössze 1,6 millió ember gondolja úgy, hogy ő szeretné meghatározni, kit támogat.”)
  • A honlapon keresztül gyűjtheted az érdeklődőket is, akár önkénteseket, akár támogatókat keresel. Könnyű címlistákat építeni – és utána már könnyű velük kommunikálni (hírlevelek, FB követők, zárt csoportok stb.)

Egyszóval: fontos, hogy megtaláljanak, tudják, mit csinálsz, lássák, hogy működtök, és legyenek azonnal és könnyen elérhetőek a szervezeti információk (név, székhely, számlaszám stb.). Minden civil szervezetnek szükséges egy jó honlap!

Nézd meg a TeenStar Magyarország honlapját – ha Te is úgy gondolod, hogy hasznos lenne Számotokra a megjelenés, keress bátran!

Más civil szervezeteknek a kiadványai elkészítésében is segítettünk; nézd meg itt!