+36 30 542 7641           info@abulaf.hu

Stílusok a webdesignban – BRUTALIZMUS

A brutalizmus a webdesignban egy viszonylag új irányvonal, egyfajta reakció a weboldalak uniformizálódására. A kifejezés a francia „béton brut” szóból ered, nyers betont jelent. (A brutalista épületeknek ez a legjellemzőbb építőanyaga, díszítés és rejtegetés nélkül, nagyon nyersen, szembetűnően). A formát és az alapanyagot elegendőnek tartják a tervezők – ahogy ez elég lehet a webdesignban is.

Mi jellemzi?

  • Letisztultság. Mind a forma, mind a betű- és színhasználat tekintetében az egyszerűség szembetűnő. Nincsenek hívogató színek, képek, animációk; azt látod, amit kell, sallangmentesen.
  • Sorokba rendezés. Gyakran lenyíló listába rendezett tartalom. Görgethető, sokszor egyoldalas weboldalak.
  • Képek hiánya. Az érzelmi befolyásolásra törekvéssel szemben a fontos itt a szöveg, a tartalom. Persze nem jelenti ez azt, hogy kép egyáltalán nem jelenik meg, de nem a képen keresztül szeretné a felhasználót „megfogni” az ilyen oldal, hanem a tartalmon keresztül.
  • Gyorsaság. A kódolás tekintetében is egyszerűségre tör, minél gyorsabb, annál jobb!
  • Erősen kontrasztos. Maga a megjelenés is az (néhány határozott szín), a linkek általában aláhúzással és eltérő színnel szerepelnek. Sokszor fekete-fehér.

A brutalizmus a webdesignban könnyen összekeverhető a minimalizmussal, pedig nem ugyanaz a kettő. (Erről később még biztosan írni fogok, mert az is az egyik kedvenc stílusom.) És nem szabad az anti-design-nal sem keverni, ami kifejezetten „szembántó”, polgárpukkasztó, nem szép stb. stílus – ennek is bizonyosan megvan a létalapja, bár használni igen kockázatos lehet.

Néhány példa brutalista stílusú weboldalakra

Én magam nagyon szeretem a brutalista sílust a webdesignban, a funkcionalitása, sallangmentessége miatt, így ezt az oldalt is így szerkesztettem.